пʼятниця, 10 квітня 2020 р.


Пропонуємо простий спосіб, як зробити оригінальний декор яєць за допомогою різних круп. Вони можуть служити прикрасою столу і відмінним подарунком на Великдень.

Майстер-клас з декорування великодніх яєць за 

допомогою крупи

На порозі головне православне свято – Воскресіння Господнє. Пасха була і залишається найсвітлішим і найбільшим святом у християнському світі. Щорічно цей день наповнює серця людей надією і любов’ю, наділяє людину терпінням і вірою. Цього величного свята з однаковим нетерпінням чекають і дорослі, і діти. З ним пов’язані не лише цікаві традиції, а й яскраві спогади.  Традиційно на Великдень люди прикрашають яйця. 

Звичайно, найпростіше пофарбувати яйця яскравими барвниками. Але ж набагато цікавіше придумати щось оригінальне і створити пасхальну прикрасу власноруч! Вироби до Великодня своїми руками - яке інше заняття може бути більш захоплюючим і приємним напередодні одного з найсвітліших свят - Великодня!

Вам знадобляться:

основа для декорування (яйця з будь-яким кольором шкаралупи)

білий клей (ПВА) якщо немає можна використати клейстер

Приготування клейстеру:

Візьміть склянку води (200 грам) і столову ложку з гіркою борошна. Розмішайте борошно в воді. Кладіть на повільний вогонь і помішуйте. У міру закипання маса почне густіти. Прокип'ятіть її приблизно три хвилини - клейстер готовий.

олівець для малювання;

пензлик для нанесення клею;

пінцет, тонка паличка для виправлення положень окремих зерен;

різні крупи: гречка, рис, пшоно, сочевиця червона, мак ( якщо якогось інгредієнта не має, можна його замінити на будь який інший)



Процес прикраси яєць:

1) За допомогою олівця, розмічуємо малюнок на поверхні яйця. При розмітці яйця, бажано щоб руки спиралися на стіл. Яйце беруть у ліву руку, а олівець в праву (якщо ви лівша – то навпаки), таким чином, щоб мізинець правої руки уперся по центру яйця, і починають розмічати яйце, обертаючи його навколо осі, при цьому мізинець служить свого роду циркулем. Чим швидше ви обертаєте яйце, тим рівніше виходить лінія. Коли проведені перші чотири лінії, поверхню яйця необхідно розділити по екватору.

У результаті на поверхні яйця повинна вийти сітка з трикутників, в які вже легко буде вписувати вибраний орнамент. Якщо з першого разу не вийшло акуратно і рівно розмітити яйце, не варто засмучуватися; слід від олівця можна видалити вологою харчовою содою і провести потім лінію знову. Орнамент, який я пропоную називається Ружа чи Зірка. Символізує сонце і вранішню зорю. В народній символіці  - незмінний символ любові.                     



 



 





2)Змастіть яйце клеєм, по лінії орнаменту і поступово нанесіть зерна за допомогою пінцета. Спочатку викладайте більшу крупу, потім дрібнішу




 

3) Таке оформлення вимагає досить багато часу, так як після того як ви декорували одну сторону яйця, потрібно трохи почекати, щоб клей (клейстер) висохнув. Потім можна приступати до оформлення іншого боку.


 

4) Після цього залишаємо яйце на кілька годин до повного висихання.





Майстер-клас з декорування великодніх яєць в техніці декупаж

Якщо оформлення яєць за допомогою крупи видається для вас занадто клопітким, пропоную щє один спосіб декорування, – це техніка декупаж.  Набагато простіший, але один з найефектніших технік декорування яєць на Великдень. Декупаж із легкістю може виконати навіть маленька дитина.

Вам знадобляться:

варені яйця

серветки з різними візерунками 

1 сире яйце

пензлик

Техніка прикрашання

1) Розділити білок від жовтка. Білок вилити у пластикову тарілку

2) З серветки ножицями вирізати малюнок


3) Серветки складаються з 3 шарів, для декупажу знадобиться тільки третій, шар з малюнком. Тому решту доведеться від нього відокремити



4) Необхідно приміряти малюнок на шкаралупі, щоб не робити цього під  час наклеювання, адже білок досить швидко засихає Розмістивши малюнок, занурити пензлик в білок і добре промазати всю поверхню шкаралупи. Для зручності треба клеїти малюнок поступово, періодично змочуючи пензлик в білку






Всім бажаю натхнення і успішно справитись з обраним майстер-класом!